ارزیابی کیفیت پوشش خط لوله DCVG / CIPS

طرز کار و نحوه عملکرد دستگاه DCVG به چه صورت است ؟

 روشهای بازرسی پوشش لوله های دفنی مطابق با استاندارد های جهانی و  استاندارد  NACE SP 0502  و نیز  استاندارد  NACE SP 0109 عبارتند از: اندازه گیری مقاومت الکتریکی پوشش،  گرادیان ولتاژی جریان مستقیم یا  DCVG ،   اندازه گیری نقطه به نقطه پتانسیل سازه  CIPS ، بررسی پوشش به روش  Pearson ، بررسی پوشش به روش  C- scan و روشهای مدرن اندازه گیری میزان میرایی جریانAC  , و نقشه جریانی  به روش  PCM  یا  PIPE CURREN MAPPER.

 یکی از مهمترین کارهایی که طی اجرای هر پروژه یا در زمان بهره برداری از خط لوله فلزی می بایست به دقت کنترل گردد، وضعیت پوشش خط لوله و نتیجه تست پوشش لوله فلزی می باشد.

اجرای نامناسب عایقکاری و کنترل های لازم و عدم کنترل مداوم سیستم حفاظت کاتدیک خط فلزی از سوی بهره بردار منجر به تضعیف پوشش لوله و خوردگی سطح خارجی لوله که شایع ترین نوع خوردگی است می گردد که این مورد علاوه بر کاهش طول عمر لوله می تواند منجر به حادثه نیز بشود.

در صورتی که تست پوشش لوله فلزی جواب ندهد و نیاز به رفع دیفکت های پوشش لوله باشد از دستگاه های مختلفی برای این کار استفاده می شود

معرفی دستگاه DCVG

این دستگاه اختصارا ( DCVG ( DIRECT CURRENT VOLTAGE GRADIENT می باشد که با استفاده از آن یک محدوده ای که افت جریان زیاد داریم را مشخص می کند تا بتوان نسبت به پیدا کردن محل آسیب دیده پوشش خط و تعمیر آن اقدام شود.

دستگاه DCVG یکی از دو ابزار مهم (DCVG – CIPS) در کانسپت EDCA به منظور تشخیص و آشکارسازی عیب پوشش لوله های مدفون است. هر دو روش DCVG  و CIPS  برای آشکارسازی سیستم های لوله گذاری CP مورد استفاده قرار می گیرند.

روشی است برای ارزیابی کیفیت پوشش بر اساس استاندارد  NACE SP 0502 بر فرض وجود سیستم حفاظت کاتدیک ، که امروزه در دو مدل دیجیتال و آنالوگ انجام می پذیرد.

اصول تکنیک دستگاه DCVG استفاده از ولتاژ DC گرادیان است. از DCVG می توان در سطح شهر، در سراسر رودخانه، مدخل رودخانه ها، پالایشگاه ها، نیروگاه ها، مرداب ها، سیستم های موازی لوله های گاز، روغن، مواد شیمیایی، و لوله های آب می توان استفاده نمود.

دستگاه کوانتوم CIPS از تکنولوژی GPS برای جمع آوری اطلاعات استفاده می کند و همچنین قادر به برداشت اطلاعات مکانی ، تاریخ و زمان می باشد.

روش تشخیص عیب به روش DCVG

دقيق ترين شيوه موجود براي مشخص كردن انواع خرابي هاي پوشش DCVG تكنيك خطوط لوله مي باشد. فارغ از اين كه بر روي چه سطحي (خاك، آسفالت، بتن و حتي آب) اقدام به بازرسي از خط لوله مي شود يا از چه نوع پوششي استفاده شده است. اين دستگاه خرابي هاي پوشش به كوچكي نوك انگشت را با اختلاف چند سانتي متر بر روي لوله اي كه در عمق يك الي دو متر مدفون شده است را مشخص مي كند.

ویژگی ها:

  1. مشخص كردن مركز خرابي پوشش با خطاي ۱۵ سانتي متر
  2. بازرسي شبكه هاي پيچيده لوله (موجود در پتروشيمي ها)
  3. مشخص كردن تقريبي شدت خرابي هر زخم
  4. مشخص كردن رفتار خوردگي (جهت حركت جريان)
  5. بررسی وضعیت عملکرد CASINGوINSULATING FLANGE
  6. مشخص کردن تست پست های معیوب

(CIPS  (CLOSE INTERVAL POTENTIAL SURVEY

معمولاً اندازه گيري ولتاژ لوله نسبت به خاك در خطوط لوله انتقال گاز و يا آب درفواصل يك كيلومتري، و درخصوص تغذيه در فواصل يك كيلومتري و يا پانصدمتري و درخطوط توزيع در فواصل ۲۵۰ متري انجام مي شود. ولي گاهي لازم مي شود براي بررسي كيفيت پوشش و يا تعيين نقاط ضعف بين دو نقطه اندازه گيري، از روش فواصل نزديك استفاده می شود و بعبارتي ديگر با استفاده از اين روش بتوانيم نسبت به حفاظت مناسب محدوده خاصي اطمينان حاصل كنيم. اجراي اين روش معمولاً يكماه پس از دفن لوله و سپس هر پنج سال يكبار تكرار مي گردد

  1. براي مشخص نمودن موقعيت بهتر است از دستگاه GPS(موقعیت سنج ماهواره ای)ااستفاده شود.
  2. براي ثبت ولتاژهاي ON و OFF نيز بهتر است از دستگاه ديتالاگر(ولت متر دارای حافظه) استفاده گردد.

جهت قطع و وصل همزمان ركتيفايرها بايستي از دستگاه CICS مي باشد و مي تواند از طريق ماهواه بصورت همزمان عمل ON و OFF را انجام دهد استفاده نمود.

مزایای دستگاه DCVG :

  1. بدست آوردن پروفيل كامل ولتاژ ON و OFF لوله نسبت به خاك
  2. ثبت مقادير ON و OFF درحافظه كامپيوتر با توجه به موقعيت مكاني نقاط اندازه گيري و امكان چاپ و همچنين برآورد وضعيت حفاظت درحال و آينده
  3. شناخت نقاط ضعف پوشش
  4. شناخت ولتاژهاي تداخلي احتمالی

محدودیت ها و معایب دستگاه DCVG :

  1. لازم است كه طول خط لوله بصورت پياده پيموده شود.
  2. حداقل سه نفر اپراتور مورد نياز مي باشد.
  3. ندازه گيري در مكانهايي مثل جاده هاي آسفالت، جاده هاي سنگ فرش شده و رودخانه به راحتي امكان پذير نمي باشد.
  4. مكانهاي با خوردگي شديد قابل شناسايي نيستند.
  5. مكانهايي كه پوشش از لوله جدا شده باشد قابل شناسايي نيستند.
  6. مكان قطع و وصل ترانس ركتيفايرها بصورت همزمان به نحو صحيح به راحتي انجام نشده و گاهي نيز عملي نمي باشد.

جهت اطلاعات بیشتر میتوانید از کاتالوگ محصول که از طریق لینک زیر دسترس میباشد مطالعه کنید و یا برای دریافت مشاوره تخصصی از طریق شماره های زیر با کارشناسان مجموعه پروشات ایده پارت تماس حاصل فرمائید.

پیام بگذارید

کلیه فیلدهای مشخص شده با ستاره (*) الزامی است